Fondamentalizmi fetar shfaqet si përgjigje ndaj globalizmit

Nga Dr. Arjan Çuri *

  1. Hyrje

Si fillim, është mirë të theksojmë, se fondamentalizmi është tipar që shfaqet në të gjitha fetë e mëdha monoteiste, kjo sa për të shmangur një keqkuptim me karakter folkloristik, që ky fenomen, i përket vetëm njërit apo tjetrit besim. Sigurisht që në histori, fondamentalizmi është vënë re edhe në besimet politeiste, por meqë ato në ditët e sotme, kanë një numër shumë të vogël ithtarësh, nuk janë shumë të ndjekura dhe të marra si objekt hulumtimi, nga studiuesit e religjionit. Vazhdoni leximin

Reklama

Bashkëjetesa fetare mes harresës së mediave “të vjetra” dhe delirit të mediave të reja

Nga Ramadan Çipuri *

Diku aty nga gjysma e dytë të shekullit XIX, Mark Twain shprehej se kur lind një media e re, njerëzit vihen përballë dy zgjedhjeve. E para është që mund ta injorojnë atë dhe të mos informohen. E dyta, t’i kushtojnë asaj vëmendje dhe të keqinfomohen. Edhe sot e kësaj dite duket e vlefshme motoja që Twain la për gazetarët: Së pari mblidh faktet. Pastaj, mund t’i shtrembërosh ata më vonë.

Fillimi i shekullit të 21-të solli pikërisht këtë mënyrë të re komunikimi, ku hierarkia e dikurshme e përcjelljes dhe shkëmbimit të informacionit u zëvendësua nga një e re, krejt ndryshe nga ç’ishim mësuar. Vazhdoni leximin

Stabiliteti fetar në Shqipëri!

Nga Hysni Gurra *

Myslimanë që kremtojnë Pashke dhe të krishterë që kremtojnë Bajram, nuk besoj se tregon tolerancë fetare, një stabilitet fetar, po, do të thosha.
Ngase vjen ky stabilitet fetar?

Vjen nga besimi si dukje dhe jo si mënyrë jetese. Kremtimi i festave fetare nga “besimtarët” e feve të ndryshme, festimi “1Maji” kolektiv që pati zëvendësuar dikur festat fetare. Është konsumi, se janë po këta “besimtarë” të cilët festojnë festa pagane pafund. Urojnë me rastin e tyre për mbarësi, begati, tolerancë etj. Të njëjtat urime me festat fetare që kanë burim hyjnor. Vazhdoni leximin

Gjendja e mohimit dhe përfshirja e besimtarëve ekologjikë

Nga Ani Bajrami *  

Në një të ardhme të afërt, klima do të vazhdojë të pësojë ndryshime të pakthyeshme dhe moti do të përkeqësohet. Ndryshimet do të shoqërohen me përmbytje të zonave bregdetare, thatësira dhe zvogëlim të tokave të mbjella, shkrirje të akullnajave, rritje të nivelit të detit, stuhi të rrëmbyeshme, zhdukje të florës dhe të faunës në Tokë. Më e keqja, këto ndryshime do të ndikojnë në destabilizimin e qeverive dhe me shumë gjasë, do të përshkallëzojnë konfliktet sociale që sjellin valë të mëdha migrimi. Faktori kryesor që cenon sigurinë dhe vazhdimësinë tonë si lloj në të ardhmen janë ndryshimet mjedisore të shkaktuara prej njeriut. Vazhdoni leximin

Harmonia fetare në kujtimet e fëmijërisë

Nga Alba Çela *

Unë kam lindur dhe kam kaluar fëmijërinë time në Berat, një qytet simbol për harmoninë dhe bashkëjetesën fetare ku xhamitë, teqetë dhe kishat ndërthuren më  bukur se kudo tjetër.

Gjithçka që është e rëndësishme për harmoninë fetare në Shqipëri e kam mësuar që kur kam qenë fëmijë. Edhe pse më vonë kam shëtitur, studiuar dhe punuar në shumë vende rreth e qark globit, përsëri atë që ka më shumë vlerë e kuptim për këtë temë e kam përvetësuar në moshë të vogël. Vazhdoni leximin

Laiciteti si kujdes për lirinë e besimit

Nga Geron Kamberi

Gjithmonë  kur gjendesh përballë një objekti kulti, bashkë me kërshërinë për të parë një vend të shenjtë, vetvetiu rikthehet pyetja mbi rolin e fesë e të  besimit në jetën e njerëzve dhe raporti i saj me shoqërinë moderne e sistemin politik të demokracisë liberale. Iluminizmi e racionalizmi e shkëputën fenë nga roli mbisundues në shoqëri duke sjellë konceptet e laicitetit apo sekularizmit në ndërtimin e shtetit që datojnë si emërtime që prej gjysmës së shek XIX (termi secularism i përdorur në vitin 1851 nga shkrimtari anglez George Holyakie dhe termi laicitet në vitin 1871). Sociologu francez Emil Comte në librin Format elementare të jetës  fetare na shpërfaqi faktin se feja është një fenomen i rëndësishëm social. Vazhdoni leximin

Figura jashtë kontekstit e klerikut nacionalist

Nga Emirjon Senja *

Koncepti i populizmit është trajtuar gjerësisht nga studiues të ndryshëm të shkencave sociale. Ata janë fokusuar kryesisht në aspektin politik dhe ekonomik të tijin, përmes të cilave gjen kryesisht terren.

Në librin e tyre “Populizmi: Një hyrje shumë e shkurtër”, Cas Mude dhe Cristobal Rovira Caltwasser e shpjegojnë këtë fenomen si në një përplasje mes “masave popullore të pastra” dhe “elitave të korruptuara” duke mbjellë idenë se në fund, do të jetë “vullneti i popullit” ai që do të triumfojë. Vazhdoni leximin