Radikalizmi fetar dhe siguria kombëtare

Nga Albert Rakipi *

Si pjesë e  një reflektimi në nivelin teorik dhe praktik të kërcënimit që paraqet ekstremizmi fetar për sigurinë kombëtare dhe globale, debati në Shqipëri fillimisht është përqendruar pothuajse rreth një çështjeje: A janë shqiptarët tolerantë kur bëhet fjalë për besimet fetare, a ka vërtet bashkëjetesë midis besimeve të ndryshme fetare në Shqipëri. Konkluzionet ishin gjithashtu kategorike dhe ekstreme: Bashkëjetesa dhe harmonia janë një mit. Arsyeja përse shqiptarët bashkëjetojnë ndërsa kanë fe të ndryshme, është se ata thjesht në përgjithësi nuk janë besimtarë. Vazhdoni leximin

Reklama

Toleranca fetare, ekstremizmi i dhunshëm dhe roli i medias

Nga Lutfi Dervishi *

“BE ka shumë për të mësuar për “tolerancën fetare” tuajën”. Kjo frazë është artikuluar shpesh nga të huaj dhe togfjalëshi “tolerancë fetare” është cilësuar si malli më i çmuar që eksportojmë drejt BE-së. Por miti i tolerancës fetare, një realitet që nuk mund të mohohet, është ngritur aq lart sa janë lënë pas dore probleme serioze dhe pyetje të rëndësishme kanë mbetur pa marrë përgjigje.

Vend i tolerancës dhe fetare (!) dhe toleranca mungon në politikë, në jetën e përditshme dhe sidomos në jetën virtuale? Vazhdoni leximin